1000 paukščių Obelynei

Balandžio 16 d., sekmadienį, 14 val. Kauno rajono muziejus su partneriais pakvietė kartu sutikti Atvelykį Tado Ivanausko Obelynės sodyboje-memorialiniame muziejuje (Obelynės g. 8, Akademija). Renginio metu buvo pristatyta iškilusi instaliacija „1000 paukščių Obelynei“. Kiekvienas  prie instaliacijos kūrimo prisidėjęs lankytojas (o tokių būta per 1000) buvo kviečiamas atrasti savo rankomis nuspalvintą paukštuką, dabar jau skriejantį penkiuose tarp medžių kabančiuose paukščių spiečiuose. Vyko edukacija apie Tado Ivanausko Obelynės sode bei aplink esančiame dendrologiniame parke perinčius paukščius, vaikai ieškojo natūralioje aplinkoje paslėptų putpelių kiaušinių.

Kauno rajono muziejus džiaugiasi, kad projektas „1000 paukščių Obelynei“ pasižymėjo itin didele vietos bendruomenių įtrauktimi.  Net 1000 Akademijos ir aplinkinių seniūnijų bendruomenės narių spalvino iš medžio išpjautus paukštelius, o į projekto organizatorių rankas sugrįžę margieji nusileido Tado Ivanausko Obelynės sodyboje šermukšnių ir lazdynų alėjoje bei džiugins lankytojus visą 2023-ųjų vasarą. 

Muziejaus lankytojai tampa kūrėjais 

Kauno rajono muziejus džiaugiasi, kad vasario mėnesį gimusi mintis sukviesti diskusijai Akademijos bendruomenės centrą, bendruomeninę iniciatyvą „Kartų dialogas, Akademijos laisvalaikio salės darbuotoją pasiteisino su kaupu. Aptartas siekis, kad aplinkinių seniūnijų šeimos į Tado Ivanausko Obelynės sodybą-memorialinį muziejų atvyktų ne tik kaip įvairių renginių lankytojai, bet dalyvautų įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse, edukacijose, galiausiai – pasijustų galintys tapti kultūrinio veiksmo dalyviais ir kūrėjais. Diskusijos metu ir gimė mintis kurti meninę instaliaciją, prie kurios galėtų prisidėti 1000 vaikų ir vietos bendruomenės narių. Pasak Živilės Vaičiukynienės, „erdvė pojūčiais išprovokuoja mintis – taip organiškai gimė grįžtančių į Obelynę paukštukų idėja. Grįžtančių bendruomene, svečiais ir kitais smalsiais lankytojais“.  

Gana sudėtingo projekto koordinavimo, bendravimo su bendruomenėmis ėmėsi Kauno rajono muziejus partneris bendruomeninė iniciatyva „Kartų dialogas“. Pasak Kristinos Šiožinienės, „Kartų dialogas – bendruomeninė iniciatyva, gimusi Kaunas 2022 kultūros sostinės, Fluxus Labas projekto dėka. 2019 metais Akademijos bendruomenės centras nusprendė suorganizuoti vietos gyventojams dirbtuves, kurios apjungtų įvairias amžiaus grupes. Nuo mažiausio Akademijos gyventojo iki senjoro. Dirbtuvės įgavo kodinį pavadinimą – „Kartų dialogas“. Dialogas vystomas tarp šeimos narių, kaimynų, bendradarbių, klasiokų. Kartų dialogo sėkmė slypi spontaniškume ir nesudėtingoje veikloje. Visais atvejais „Kartų dialogas“ siekia suburti bendruomenę. Neformali aplinka ir lengvas pašnekesys, nuolatos skubančiam žmogui tampa prieinamas ir didinantis įtrauktį į bendruomeninį gyvenimą. Kartų dialogas skatina tapti aktyviais dalyviais, o to rezultatas – sociokultūrinis ryšys.“  

Įsitraukia vietos bendruomenės 

Iš pradžių kūrybiniam dialogui buvo pakviesti Akademijos ir Ringaudų darželiai bei mokyklos, tačiau projektui įsibėgėjus vietos bendruomenių įtrauktis gerokai prasiplėtė. Spalvinti iš medžio išpjautus paukštukus prisijungė III amžiaus universiteto studentai, jaunimo iniciatyva „Projektas“, VDU ŽŪA biblioteka bei kiti. Visi Kartų dialoge veikiantys fiziniai ir juridiniai asmenys kūrė galimybes įtraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus dalyvių į veiklą, tad paukščių marginimo dirbtuvėlės pasklido po visą regioną. 1000 giesmininkų spalvino ir į Obelynės sodybos medžius palydėjo: Ringaudų pradinė mokykla, Kauno r. Noreikiškių lopšelis–darželis „Ąžuolėlis“, Kauno r. Akademijos mokykla–darželis „Gilė“, Privatus Kauno raj. lopšelis–darželis „Vaikystės lobiai“, Kauno r. Noreikiškių lopšelis–darželis „Smalsutis“, Kačerginės mokykla–daugiafunkcis centras, Kauno Montessori mokykla, Ringaudai, Vytauto Didžiojo universiteto Ugnės Karvelis gimnazija, Akademija, III amžiaus universitetas, Ringaudų fakultetas, Jaunimo iniciatyva „Projektas“, Kauno rajono meno mokykla Vilkijos filialas, Kauno r. Kulautuvos lopšelis–darželis, VDU ŽŪA biblioteka, Ringaudų biblioteka, Ringaudų bendruomenės centras, Akademijos bendruomenės centras, Akademijos laisvalaikio salė, Ringaudų laisvalaikio salė.

1000 spalvingų paukštelių į Tado Ivanausko Obelynės sodybą atskraidinęs projektas priminė vietos bendruomenei jau ne vienerius metus puoselėtą santykį su Obelynės sodyba. Asociacijos Akademijos bendruomenės centras pirmininkė Asta Čižinauskaitė pasakoja, kad „Akademijos bendruomenei Obelynė – tarsi paslapčių sodo dalis dideliame Akademijos kieme. Daugumai Akademijos bendruomenės centro narių ši vieta asocijuojasi su vaikystės ir jaunystės klajonėmis gamtoje, tarsi kiekvienam savitu maloniu žaidimu. Įsitraukimas į projektą „1000 paukščių Obelynei“ yra ypatingas bendruomenei“. 

Idėjai suteikti kūną 

Jau nuspalvintiems paukšteliams grįžus į organizatorių rankas buvome maloniai nustebinti projekto dalyvių kūrybine raiška. Dailininkė Živilė Vaičiukynienė pasakoja, kad „tikėjimas žmonių kūrybingumu ir šį kartą liko malonia nuostaba. Paukščių kūrybai ne atsitiktinai buvo parinktos tik 5 pagrindinės / bazinės spalvos, kurios ir buvo išdalintos su išpjautais paukšteliais. Kurdami paukštelius žmonės jiems suteikė ir kuriamus spalvinius pajautimus. Matantys rezultatą aikčioja nuostaba – kiek atspalvių mes prakalbinome. O aš kaip menininkė šypsausi – visi mes kūrybingi, tik reikia atsiverti šiam jautrumui per naują“. 

Tolimesnės užduoties ėmėsi su metalu dirbanti kūrėja Živilė Juknevičienė. Pasak Ž Juknevičienės, „mintis meninei instaliacijai panaudoti metalinį tinklelį kilo dėl medžiagos savybių. Dažniausiai metalinis tinklelis naudojamas kaip karkasas, būna paslėpta medžiaga. Mūsų užduotis buvo pagaminti skulptūras, kurios neturi ryškios vidinės struktūros. Yra lengvos, bet kartu tvirtos. Trijų debesų formos skulptūrų paskirtis – laikyti 1000 vienetų ant virvelių pririštų bendruomenės narių dekoruotų paukštelių. Skulptūros turi sudaryti debesų figūras ir kaboti pritvirtintos (įtemptos) prie medžių. Mes tikime, jog šios lengvos skulptūros subtiliai įsilies į unikalią Obelynės sodybos erdvę“.