Enrique METINIDES (El Niño), Meksiko miestas, Meksika

ŽMOGUS, KURIS MATĖ PER DAUG

Parodos kuratorė Trisha Ziff

Parodą parengė 212 Berlin bendradarbiaujant su Kaunas Photo ir Lodzės fotografijos festivaliu.

Enrique Metinides‘as 1934 m. gimė Meksike. Dar būdamas vaikas jis pradėjo fotografuoti ir kaupti nelaimingų atsitikimų bei automobilių avarijų fotografijas. Nors ir neturėjo jokio oficialaus išsilavinimo, aistringai domėjosi penktojo dešimtmečio filmais apie gangsterius ir film noir (liet. juodasis kinas, kino terminas, daugiausiai naudojamas apibūdinti Holivudo kriminalinėms dramoms, ypač toms, kurios akcentuoja moralinį dviprasmiškumą), o to pasekmėje – ir fotografija.

Kurdamas istorijas, jis mėgina rekonstruoti filmuose matytas scenas ir pamėgto filmo scenarijų perkelti į realybę. Jis įvaldė unikalų fotografijos stilių – dažnai fotografuoja iš viršaus arba naudoja plačiakampį objektyvą, siekdamas visą reginį sutalpinti viename kadre. Jo fotografijos, kaip ir nelaimingi atsitikimai, dažnai įtraukia žiūrovus. E. Metinides‘as yra patyręs istorijų pasakotojas, jo fotografijos puikiai sukomponuotos ir ne tokios „vaizdingos“, kokias matome šiandienos bulvariniuose leidiniuose.

Žvelgdami į jo darbus, matome, kaip kasdienis Meksiko gyvenimas pasikeitė nuo 1940 m. iki 1980 m. – gyventojai, nelaimingų atsitikimų pobūdis ir augančio megapolio dramos.

Tiesa, menininkas neapsiribojo vien fotografijomis – „Raudonasis Kryžius“ tapo E. Metinides‘o gyvenimo dalimi. Kad pagelbėtų sužeistiesiems ir savo kolegoms, jis dažnai padeda fotoaparatą į šalį. Negana to, parodos autorius sugalvojo kodų sistemą, kuri greitosios pagalbos darbuotojų naudojama iki šiol visame Meksike.

Daugiau nei penkiasdešimt metų E. Metinides‘o darbai publikuojami leidiniuose: „La Prensa“, „Zocalo“, „Crimen“ ir „Alarma“, tačiau labai retai pasirodo už Meksikos ribų. Tik pastaraisiais metais fotografo darbai pristatyti tarptautiniu mastu Prancūzijos, Vokietijos, JAV, Olandijos, Ispanijos, Anglijos ir Lenkijos galerijose ir muziejuose, kartu su knygomis, kurios išleistos trimis kalbomis, taip pat kaip ir 2015 m. baigta dokumentinė apybraiža.

Dabar kiek atitolęs nuo gatvės, E. Metinides‘as toliau kuria fiktyvius nelaimingus atsitikimus, jungdamas senas fotografijas su savo kolekcijos žaislais. Kiekvieną rytą jis perka laikraščius ir juos naudoja vietinių ir tarptautinių naujienų albumų kūrimui. Žmogus, kuris matė per daug, ir aštuoniasdešimt dvejų metų vyras – vis dar negali nustoti stebėjęs!

„Būdamas vienuolikos pirmąją savo fotografiją publikavau „La Prensa“. Tada ir gavau pravardę – El Niño (liet. vaikas). Naudojau Brownie Junior fotoaparatą ir visiškai neturėjau jokio fotografo išsilavinimo. Visko išmokau gatvėje iš kitų fotografų, su kuriais dirbau. Manau, kad didžiausią įtaką mano darbams padarė amerikietiški kino filmai, ypač ankstyvieji apie gangsterius. San Juan de Letrán gatvėje, kurioje gyvenome, buvo daug kino teatrų. Dar berniukas aš dažnai ten ėjau, sėdėjau arti ekrano ir fotografavau kino filmų scenas. Vėliau, fotografuodamas nelaimingus atsitikimus, vis pagalvodavau, ar tebesu mieste, ar patekau į vieną iš tų filmų.“

Mačiau visko: autobusų, lėktuvų, automobilių avarijų, automobilių ir autobusų, automobilių ir traukinių susidūrimų, nelaimingų atsitikimų su dviračiais ir greitosios pagalbos automobiliais. Buvau žmogžudysčių, tyčinių nusikaltimų, apiplėšimų ir teroro aktų liudininkas. Mačiau susišaudymų, pasikorusių, nudurtų žmonių. Stebėjau gaisrus ir sprogimus – visų rūšių nelaimes, kurias tyčia ar netyčia sukėlė žmogus. Kino filmuose, nesvarbu kur vyktų susišaudymas ar nelaimingas atsitikimas, scena užpildyta priedais. Todėl visa tai nukopijavau į savo fotografijas. Žmonės mėgsta stebėti, nes jiems smalsu ir tai tam tikra pramoga. Žmonėms patinka spektakliai, paskalos ir dramos! Štai kodėl veiksmo filmai tokie populiarūs! Net ir šiandien „geras“ nelaimingas atsitikimas sutraukia minias… Štai ką parduoda laikraščiai ir, štai kodėl žmonės mėgaujasi mano fotografijomis.“

Enrique Metinides‘as, 2016 m.

Festivalio KAUNAS PHOTO didieji rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Kauno miesto savivaldybė, ES „Kūrybiška Europa.“ Parodų rėmėjas EPSON.

Šios parodos partneriai: 212 BerlinFotofestiwal Lodz, Kauno rajono savivaldybė.

Paroda veiks nuo 2016-08-19 iki 2016-10-02.

*Paroda skirta tik suaugusiems.