MONIKOS KRYT-NAUJALIENĖS (1873–1956) KRAIČIO DALIS – DESERTINĖ LĖKŠTELĖ

Kauno rajono muziejaus eksponatas, Monikos Kryt-Naujalienės (1873–1956) kraičio dalis – desertinė lėkštelė. Šis Vokietijos Silezijos Carlo Hanso Tuppacko ir Kuno Steinmanno porceliano fabriko gaminys tikrai regėjo kompozitoriaus Juozo Naujalio (1869–1934) šeimos virtuvės stebuklus.

Galima manyti, kad į šią ir kitas XIX a. pab. – XX a. pr. “China blau” desertines lėkšteles rūpestingoji Monika Kryt Naujalienė guldydavo savo firminius žagarėlius. Negi nenuostabu, kad jie būdavo visiškai permatomi, purūs ir išsipūtę? Kad tokie gautųsi, tiek į tešlą, tiek į aliejų reikėdavo šliūkštelėti degtinės. 

Ploni ir plokšti, šokoladu, riešutais, cinamonu ir gvazdikėliais gardinti Kalėdiniai pyragai mozūrai ir kalnai uogienių – tai vis senoviniai Naujalių šeimos receptai, keliavę iš kartos į kartą. Ar jau jauti jų skonį? Beje, arbatą su įvairiais skanumynais mėgo ne tik penki kompozitoriaus vaikai, bet ir jo mecenatas, Varšuvos muzikos instituto globėjas grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius. Apie Raudondvario grafo Henriko nuotykius Kinijoje išgirsi ir Naujalių šeimynos virtuvės paslaptis atskleisi ne kur kitur, o Kauno rajono muziejuje, Raudondvario pilyje. Kviečiame apsilankyti!

Porceliano lėkštelė iš arbatos servizo “China Blau”

Medžiagos: glazūra, porcelianas, auksas.

Atlikimo, pagaminimo technika: žiedimas, degimas, glazūravimas, dekalkomanija (dekoravimo technika).

Medžiagą parengė muziejininkė Dorotėja Uždavinytė.