ALDONA GUSTAS (1932–2022)

In memoriam

Lietuvė, lietuvė, lietuvė… Tikriausiai mums, Lietuvoje gyvenantiems, tai buvo daug svarbiau nei pačiai Aldonai Gustas, niekada neatsisakiusiai savojo identiteto – unikaliai, savitai asmenybei, ypatingu charakteriu, piešiniais ir eilėraščiais užbūrusiai bičiulius menininkus Vokietijoje, kur ji pateko Antrojo pasaulinio karo metais šeimai pasitraukus į Vakarus. Egzilio dailininkė ir poetė, niekada nepalūžusi ir nepasidavusi, stipri dvasia, nepriklausoma nuo kūrybinių įtakų bei politikos, savo gimtinėje tapo žinoma tik tada, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga. Ir koks nustebimas – ši iš pirmo žvilgsnio trapi moteris pasirodė besanti jausmų uraganas, laisvai siausdavęs piešinių linijose ir amžinoje, iki pat mirties nesibaigusioje meilės deklaracijoje.

Tačiau Aldonos valia bei disciplina žavėjo ne mažiau – tai ji sugebėjo vadovauti ir suvaldyti pačios suburtą grupę „Berliner Malerpoeten“ („Berlyno piešiantys poetai“), kurią sudarė trylika dviejų mūzų „apsėstų“ vyrų, svarbių ne tik Vokietijos, bet ir visos Europos kultūrai. Ar svarbi Aldona Gustas mums? Netiesa, kad šią kūrėją pažinome, supratome, įvertinome. Bet… panašių į ją gyvenimo „pamišėlių“ dėka galėsime dar ilgai tyrinėti menininkės palikimą Lietuvai. O jis – didžiulis. Ne tik matomas, liečiamas, skaitomas – spinduliuojanti Aldonos dvasia buvo tas brangakmenis, kurį pavyko paliesti nedaugeliui, bet jie suprato savo misiją – dalintis viskuo, ką gavo. Tarp šių laimingųjų – Kauno rajono muziejus bei kultūros ir meno žurnalas „Nemunas“. Straipsniai, parodos, albumai – visa tai yra maža dalelė rezultatų, gimusių iš artimo bendravimo su Aldona, lankant menininkę bemaž iki paskutiniojo jos gyvenimo atodūsio. O kiek dar visko suplanuota…

Gyvenimas nesibaigia mirtimi, kūryba nesibaigia menininko išėjimu amžinybėn. Liūdime drauge su visa kultūros bendruomene, tikėdami, jog galime daug padaryti, kad Aldona Gustas, kaip ir kiti egzodo kūrėjai, iš tiesų taptų mūsų nacionalinės kultūros dalimi.

Kauno rajono muziejus, Kultūros ir meno žurnalas „Nemunas“